En grundläggande tes i mitt sätt att se på pengar är att pengar egentligen är en representation för tid, även om pengarna också kan vara en hel del annat. Därför blir det ännu viktigare att om du har bytt din tid mot pengar att du får vad du betalar för.
Jag har tidigare försökt utveckla mitt resonemang om att pengar är tid, så jag går inte in på det den här gången. Istället tänker jag fokusera på varför det är så viktigt att om du betalar för något, vad det än är, att du får det du vill ha. Annars kastar du ju bokstavligen talat bort din tid, inte sant?
Ett enkelt exempel är när du köper en ny smart mobiltelefon. Den har en förväntad livslängd på ett par år, men i själva verket närmar vi oss ett år i praktiskt tillämpad livslängd. Efter ett år är din smarta telefon förmodligen fortfarande brukbar, men den kommer att ha blivit långsammare eller upplevas som långsammare, och definitivt sakna tillräckligt med lagringsutrymme. Det finns många lösningar på vad du kan göra för att förbättra den, men det är inte alls säkert att den håller ytterligare ett år eller två. Och även om mobiltelefon är något av det minst hållbara du kan köpa, vilket de allra flesta av oss känner till, så kostar det att byta var eller vartannat år. Betydligt mer än det värde vi får ut.
Bilar är lite samma sak, fast de håller längre. En ny bil kan du köra bekymmersfritt i tre år, förutsatt att du servar bilen och sköter om den. Du kan förmodligen köra den bekymmersfritt i fem år och kanske ännu längre, innan någon elpryl går sönder eller någon vital del börjar rosta.
LÄS MER: Konsumentverket om el- och elektronikprodukter
Likväl finns frågan fortfarande kvar om du har fått vad du betalat för. Det kostar dig inte ett år av ditt liv att köpa en mobiltelefon, men för den tid du byter telefonen mot förväntar du dig kanske inte att telefonen ska hålla mer än just det där året. Samma sak med bilen. Eller diskmaskinen eller cykeln eller datorn eller vad det nu må vara.
Men du borde ställa krav på en längre livslängd, eftersom du bytt bort en liten del av ditt liv mot en pryl som håller alldeles för kort tid.
Det brukar heta att man får vad man betalar för, men det stämmer inte längre. Dyra varor är absolut inte lika med kvalité, även om det fortfarande kan vara så. Inte heller det spelar någon roll. Har du köpt en tvättmaskin, oavsett vad du har betalat och tvättmaskinen är ny, bör du ställa krav på att den som minimum borde hålla fem år. Och mobiltelefonen borde vara precis lika funktionell tre år senare – vilket vissa modeller faktiskt är.
Det finns ett väldigt känt exempel på att det går att bygga hållbart. Glödlampan Centennial Bulb har lyst i 115 år och fortsätter brinna envist. Hur många gånger har du bytt glödlampor hemma under de senaste tio åren? Borde dina surt förvärvade slantar gå till någonting annat än värdelösa glödlampor som inte håller?
[sgmb id=”1″]
Det finns många saker att ställa krav på vad det gäller om du får vad du betalar för och första steget är att ha koll på garantier och kvitton. Köp inget nytt om något gått sönder som du fortfarande har garanti för. Du har rätt att få vad du betalar för och du bör ställa högre krav. Det är inte minst en miljöfråga och de företag som förstår det här skapar sig stora konkurrensfördelar direkt, även om det innebär att de inte säljer lika stora volymer – vilket rätt pris kan kompensera. Jag köper hellre en glödlampa som kostar vad fem andra kostar, om jag slipper att byta ut lamporna tio gånger…