Naturligtvis går det alldeles utmärkt att grilla julskinkan. Allt du behöver är tålamod och gott om briketter.
En av de bästa delarna av ett julbord är enligt mitt tycke julskinkan. Det traditionella sättet att tillaga i ugn har sina fördelar, inte minst en fantastisk doft i hela huset, men grillen har givetvis sina fördelar.
Vill du också testa att grilla din julskinka så bör du ha koll på hur du kontrollerar temperaturen i din grill. Har du för hög värme kommer du att torka ut skinkan, och för låg kommer att ta väldigt lång tid. Optimal temperatur i grillen ligger på mellan 110 och 150 grader. Det blir en low and slow-grill och skinkan blir saftig.
Börja med att placera briketterna så att du får en rejäl yta ledig för indirekt grillning. Placera gärna en aluminiumform på undergallret där du tänkt placera skinkan och häll en rejäl skvatt vatten i formen. Tänd grillen och låt briketterna bli grå.
Under tiden packar du in skinkan i folie. Låt nät och svål sitta kvar. Placera den på grillen när briketterna är klara, stäng locket och låt skinkan nå 30-40 grader. Använd termometer och låt inte skinkan nå över 40 grader innan du plockar bort folie.
Vill du variera julskinkan kan du med fördel använda rökspån – men ta inte för mycket. Lite björk, körsbär eller hickory om du är modig sätter ordentlig smak på skinkan.
Fortsätt grilla på indirekt värme och fyll på briketter när det behövs.
När skinkan når 70 grader är det dags att packa in den i folie igen och ta av den från grillen. Efter en halvtimme är julskinkan nu redo för griljering och kan griljeras på grillen, men om det underlättar kan du förstås griljera i ugn när det passar. Är du osäker på temperaturen så kontrollmät gärna att du uppnått 75 grader.
Njut av den första varma skivan skinka tillsammans med en stark senap, på vörtbröd och gärna en ordentlig skiva julost.