Dagens grill: Fläskfilé med potatisrosor

Fläskfilé är alltid ett säkert kort. Allt som behövs är salt, peppar och en långsam indirekt grillning. Idag serveras fläskfilén med potatisrosor och grönsallad. 

Att grilla en hel fläskfilé är inte särskilt svårt, men det finns två saker du behöver tänka på. Dels ska fläskfilén verkligen vara rumstempererad när du börjar och dessutom ska du inte ha bråttom. Ta tid på dig, använd glaze eller ännu hellre bara salt och peppar. Börja med att ge fläskfilén en fin yta, varpå du grillar indirekt. Det tar cirka 30 minuter för en hel fläskfilé att bli klar.

Till dagens grill blev det potatisrosor, efter ett recept jag hittade i ICAs buffétidning. De var fantastiskt goda, och förhållandevis enkla att göra. För cirka tio rosor behöver du:

6-8 potatisar, sköljda
Smördeg, fem plattor
Philadelphiaost, valfri sort
Getost, eller annan ost du som du hellre garnerar med

Gör så här:

Skiva potatisarna tunt, behåll gärna skalet på
Kavla ut smördegen
Bred philadelphiaosten på smördegen, använd rikligt med ost
Lägg ut potatisarna om lott, en platta räcker till två rader
Rulla ihop till en ros, placera i en smörad / oljad muffinsform av teflon
Salta och peppra
Smula över getosten
Tillaga i ugn, med folie på, cirka 35 min på 175 grader
Ta bort folien och kör ytterligare 5-10 minuter – men håll koll på rosorna så att de inte bränns

Servera alltihop med grönsallad och fläskfilén.

fläskfilé

För övrigt är Grillbaronens favoritvin just nu: 

Baron de Ley Varietales