Det mesta går att pruta på, även om vi i vår del av världen inte har någon större vana.
Att pruta ses ibland nästan som något fult, vilket det absolut inte är. Istället är det ett bra sätt att diskutera vilket värde det har som man vill köpa. Pris sätts av säljaren, men ska accepteras av säljaren – det är så en marknadsekonomi fungerar och det är därför det också går att pruta.
Naturligtvis är det svårt att förhandla priser i livsmedelsbutikerna och de flesta andra affärer som är standardiserade. Det är förmodligen där det sällan går att mangla priser, även om det faktiskt går i enstaka fall. Mindre butiker kan man nästan alltid pruta i, särskilt om ägare är närvarande. De flesta som säljer någonting är mer intresserade av att sälja med liten vinst än att inte sälja alls. Klädbutiker till exempel har ofta väldigt stora marginaler och när dagens TB är gjort och all försäljning är vinst är det också enklare att få ner priset. Men även tidigt på dagen under tidpunkter då det inte säljs lika mycket är fördelaktiga att pruta på. Ta mitt i månaden, mellan löningar och innan barnbidraget – då är chansen att lyckas pruta som störst.
Alla som säljer tjänster brukar också kunna göra något åt priset. Visserligen har det blivit allt svårare inom en del områden, som försäkringar då marginalerna verkar ha gått ner, men samtidigt är det också enkelt att byta. Använd jämförande sajter för att se om du kan hitta någon som ger dig samma tjänst för lägre kostnad.
Att betala för mycket i onödan är slöseri med dina pengar. Du kan spara en hel del på att hela tiden ha inställningen att det går att pruta. Dock ska man inte bli dum och onödigt envis, det tjänar ingen på. Att pruta innebär inte att säljaren ska förlora pengar på dig, det innebär bara att du inte ska acceptera ett utgångspris som oftast har en rejäl marginal.